Leeftijden

Fietsen met kinderen is voor alle leeftijden. De leeftijd van de kinderen kan echter wel bepalend zijn voor het verloop van je vakantie en de keuzes die je maakt. Zoals het fietsmateriaal, de bagage, de tijd, het gebied en de afstanden. Baby's, peuters en kleuters zijn te beschouwen als ‘uitbreiding van de bagage’. Ze nemen veel ruimte in op de fiets of in de aanhangkar. Zeker als er ook luiers zijn en nog meer als je kinderen van verschillende leeftijden in de luiers hebt.

 Tot één jaar

Baby's blijven keurig op de plek waar je ze achterlaat. Bovendien slapen ze veel, en vrijwel overal zonder al te kieskeurig te zijn. Kortom, met baby's kan je nog heel veel kanten op.

Peuters

Zo gauw ze kruipen, stappen en lopen wordt het opletten geblazen. Ze krijgen steeds meer behoefte aan beweging, terwijl ze zelf tijdens het fietsen niet kunnen bewegen. Stop je op een plek, dan moet je ze goed in de gaten houden. De kleinsten stoppen van alles in de mond. Van een beetje modder, zand en viezigheid krijgen ze weerstand, maar het moet natuurlijk niet te gek worden. Kinderen van deze leeftijd zijn eigenlijk het meest intensief. Ze nemen steeds meer bagageruimte in. Ze kunnen nog weinig zelf en veel afspraken kan je niet met ze maken.

Kleuters

Vanaf de kleuterleeftijd verandert er veel. Het wordt gemakkelijker. Luiers zijn niet of nauwelijks meer nodig. Je kan afspraken beginnen maken en ze kunnen steeds meer zelf. Met een beetje geluk kunnen ze je helpen met de tent opzetten, inpakken of met eten koken. Maar ook: de kinderen krijgen steeds meer een eigen wil. Daar kan je natuurlijk niet (altijd) omheen. En kinderen die hebben leren fietsen, willen steeds vaker zelf fietsen. Uithoudingsvermogen en verkeersinzicht mag je echter nog niet van ze verwachten. Familietandems en aanhangfietsen zijn dan goede oplossingen.

Vanaf een jaar of zeven

En dan komt het moment dat kinderen wel op hun eigen fiets mee kunnen op fietsvakantie. Maar de ene fietst op zijn zesde al fluitend 50 km op een dag, terwijl de andere beter nog een paar jaartjes langer op de tandem of aanhangfiets kan. Wat eigen bagage op de kinderfiets staat stoer en het scheelt bagageruimte op jouw fiets. Denk vooral aan de volumineuze, lichte dingen, zoals slaapmatjes, slaapzakken of een voetbal.
Laat kinderen nooit achteraan fietsen. Dat gebeurt helaas bijzonder veel, maar het levert vaak gevaarlijke situaties op in het verkeer. Je kan nu eenmaal niet in de gaten houden wat er achter je gebeurt op de momenten dat er verkeer passeert. Er moet altijd een volwassene achteraan fietsen die alles in de gaten houdt. Eentje voor en eentje achter en de kinderen tussenin is de ideale situatie.

Vanaf een jaar of twaalf

Probeer oudere kinderen zo veel mogelijk als volwassenen te behandelen: maak samen plannen over route, afstand en overnachtingsplek, houd rekening met elkaars wensen en neem er ook de tijd voor. Een fietsvakantie doe je voor je plezier en dat moet voor de kinderen ook gelden. Houd er rekening mee dat je opgroeiende kinderen niet te zwaar lichamelijk moet belasten. Daarvoor zijn alleen maar algemene richtlijnen te geven. Het is allemaal heel afhankelijk van de leeftijd, van het kind zelf en van de omstandigheden. Vooral kwetsbaar zijn de knieën, maar ook de andere gewrichten moeten worden ontzien. Regelmatig zware belasting kan voor een volwassene worden beschouwd als een gedegen training, bij een kind in de groei kan het jarenlange ellende veroorzaken, bijvoorbeeld als het kraakbeen op de gewrichten beschadigd raakt.