Kamperen

Een baby of peutertje past er vaak nog wel bij in een tweepersoonstentje. Maar is je kind wat groter of zijn er meerdere kinderen, dan is vaak een tweede tent nodig. Maar daarmee zijn niet alle vragen opgelost. Eén of twee slaapcabines? Een lage tent of een tent op stahoogte? Zo licht mogelijk of is twaalf kilo ook acceptabel? De keuze blijkt erg persoonlijk. Wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander juist een nadeel zijn. Enkele overwegingen:

Eén of twee?

Birdland MultinovaMet kleine kinderen heeft één gezamenlijke tent vaak de voorkeur. De meeste ouders vinden het een prettig idee om hun kindjes dicht bij zich te hebben. Wordt je kind 's nachts wakker, dan hoef je de tent niet uit. Een ander voordeel is dat je bij kou of regen meestal wat meer leefruimte hebt dan in twee kleine tentjes. Je hoeft maar één tent op te zetten. Nadeel kan zijn dat je een grote tentzak hebt, die zich moeilijk over verschillende fietsen laat verdelen.

Aparte tentjes hebben ook voordelen. Iets oudere kinderen (en oh, wat groeien die kinderen snel!) vinden het vaak heel leuk om een eigen tentje te hebben. Je hebt zelf meer privacy. Wil je 's avonds, als de kinderen slapen, in de tent zitten, is het fijn dat je de kinderen daarbij niet stoort. Heb je twee kinderen die elkaar 's avonds wakker houden, dan kan je ze even apart leggen.

Eén of twee slaapruimtes?

Wildkamperen Kies je voor één gezamenlijke tent voor je gezin, dan heb je een volgende keuze te maken. Wordt het een tent met één of met twee slaapcabines? Met een klein kind dat 's nachts wakker wordt of een voeding nodig heeft, is één slaapcabine natuurlijk heel handig. Een tent met één slaapcabine is meestal sneller op te zetten dan een tent met twee slaapcabines. Opzetgemak dus.

Twee slaapcabines hebben als voordeel dat je zelf meer privacy hebt. De kinderen zijn dichtbij, maar hebben toch hun ‘eigen stekje'. Wil je 's avonds, wanneer de kinderen slapen, in de tent zitten, dan hebben de kinderen daar meestal weinig last van. Heb je twee kinderen die elkaar 's avonds wakker houden, dan kan je ze apart leggen.

Een lage tent of stahoogte?

Veel ‘voorstanders' van een lage tent, noemen argumenten als: het voelt sportiever, ik ben nog niet toe aan zo'n hoge tent, back to basic, hoe kleiner de tent hoe beter etc. Maar ook voor een hoge tent is natuurlijk wat te zeggen. Je kan er in staan, en dat vinden veel fietsers gewoonweg prettig en comfortabel. Kortom: een heel persoonlijke afweging!

Veel of weinig leefruimte?

De tent van de familie Vroom

Dit is misschien wel de lastigste afweging. Na een (eerste) fietsvakantie met veel regen, neigen veel gezinnen naar een tent met veel leefruimte. De voordelen zijn duidelijk: meer ruimte voor jezelf en de kinderen.

Een kleine tent is echter meestal (veel) lichter. Op een camping betaal je vaak minder dan voor een grote tent. Maar hoe doe je dat dan bij regen? Andere fietsers vertellen:

 

  • Ik kan mijn kinderen toch niet binnen houden. Een bungalowtent zou zelfs te klein zijn!
  • 'Slecht weer programma' = 'mooi weer programma + regenpak'.
  • Wij fietsen al jaren met ons gezin. De dagen met écht slecht weer zijn op één hand te tellen.
  • Bij slecht weer gaan we gewoon naar een leuk museum, een zwembad, een restaurantje of een overdekte speeltuin.

Hoe zwaar?

Sommige grammenjagers vinden dat een gezinstent niet meer dan drie kilo mag wegen. Andere gezinnen gaan moeiteloos met een tent van vijftien kilo op stap. Bedenk goed hoeveel bagageruimte je hebt (ben je eventueel bereid een extra bagagekar aan te schaffen voor de tent?), hoe is je conditie (je moet het wel allemaal meenemen), hoe belangrijk is een grote tent voor je gezin etc.

Tip: kampeerbedje voor baby's

Voor sommigen is het ‘overbodige luxe', maar veel gezinnen blijkt het ideaal: een kampeerbedje voor de baby. In de betere buitensportzaak heb je keuze uit een aantal modellen. Twee bezoekers van deze website vertelden hoe zij zelf een bedje maakten; ook dat kan je hier lezen.

Kampeerbedje van TatteljeeTherm-a-Rest wieg van Tatteljee
Een oprolbare wieg met aan de basis een 183 cm lang Therm-a-Rest-NeoAir matras. Door de wieg is het matras beschermt en gaat daardoor veel langer mee.
 De wiegmaten zijn: 100 cm x 50 cm. De wieg weegt zonder matras 700 g.

Fabrikant: Tattejee

 

 

Deryan Baby Box Travel-cot BabyBox
Staat in twee seconden en is ook zo weer ingeklapt. Verschillende uitvoeringen beschikbaar.

Leverancier: Deryan