Autostoeltjes op de fiets

Er zijn momenteel twee gekende systemen om een autostoeltje, genre Maxi-Cosi, op de bagagedrager te bevestigen...

>> Tip: voor extra stabiliteit bij stilstand, kan je een dubbele fietsstaander laten monteren.

Baby-Mee

De Baby-Mee van Steco is een geveerde beugel waarmee je vrijwel ieder autostoeltje* op de (achter)bagagedrager kan plaatsen. Let wel, je bagagedrager moet DIN/ISO 25 kg goedkeuring hebben. De beugel wordt op maar liefst 3 plaatsen gezekerd: op de bagagedrager met een klembeugel en een Supersafestrip, én aan het fietsframe met een veiligheidsband. Het autostoeltje zelf wordt in de beugel verankerd d.m.v. twee sterke elastieken. Er wordt aangeraden de Baby-Mee pas te gebruiken vanaf de leeftijd van ca. 4 maanden. En dit tot ongeveer 9 maanden of wanneer het maximaal gewicht van 10 kg bereikt wordt. Je maakt best eerst je kindje veilig vast in de Maxi-Cosi om daarna het geheel in de beugel te bevestigen. Je kindje zit in de rijrichting en kijkt dus naar voren. Dankzij speciale bevestigingsplaatjes kan je de beugel ook gebruiken in een bakfiets. De beugel is te koop voor ongeveer € 90 en wordt geleverd met een duidelijke handleiding. De Baby-Mee is in heel wat fietswinkels verkrijgbaar.
Een nadeel is dat je kind minder goed beschermd is tegen regen, wind en zon dan in bijvoorbeeld een fietskar. Val je met je fiets, dan val je met je baby. Het is daarom belangrijk om de draagbeugel van de autostoel omhoog te zetten, die kan een eventuele val breken. 

* Voor een overzicht van de babystoeltjes die geschikt zijn voor de Steco Baby-Mee, klik hier

     

Babybike

De Babybike is eigenlijk een totaalproduct d.w.z. een auto/fietsstoeltje* in één. Met het bijbehorende draagstel in roestvrij-staal én met vering kun je hem op de bagagedrager bevestigen. Doorgaans achteraan maar bij speciale fietsen kan het ook voorop. Het stoeltje kan zowel in voor- als achterwaartse richting worden geplaatst. Dankzij het tweestandenrekje kan het stoeltje rechtop in peuter-zitstand, maar ook plat, in een ruststand. Ook kan je er eventueel een ‘tentje’ bijkopen, zodat je kind beschut is tegen zon, wind en regen. Het maximum gewicht op de fiets is 15 kg wat doorgaans overeenkomt met een peuter van ongeveer 3 jaar oud.
Een compleet systeem (stoel, draagstel en tent) kost ongeveer € 445. Voor een gedetailleerd overzicht van de prijzen klik hier

* Peg Perego Primo Viaggio stoeltje met 'side impact protection'