De juiste bakfiets kiezen

Bakfietsen bestaan inmiddels in alle geuren en kleuren, maten en gewichten. Waar moet je nu op letten tijdens je aankoop? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende modellen? Wij zetten het even op een rijtje voor jou...

 Keuzes

 
 

 

 
 
 

 Aantal wielen

Het aanbod van bakfietsen is op te splitsen in twee of driewielers, al bestaan er vandaag ook al bakfietsen met vier wielen.

Je keuze zal afhangen van aantal factoren:

  • hoeveel gewicht je wenst te verplaatsen
  • de afmetingen van de bak
  • hoe vlot je wil fietsen
  • de stabiliteit bij in- en uitladen

Zoek je een hele ruime bak? Hoef je niet zo nodig hoge snelheden te fietsen? Heb je moeite een tweewieler in balans te houden? Kies dan voor een driewieler. Tweewielers bieden echter meer comfort. Ze zijn lichter, je kunt er sneller mee fietsen en ze zijn smaller. Een tweewieler is wel minder stabiel tijdens het laden en lossen. Zorg daarom voor een goede, brede standaard. Nog een belangrijk verschil met een driewieler is dat de tweewieler ‘meeleunt' in de bocht.  

Meesturende bak

In het geval van een meesturende bak zijn voorwielen, bak en stuur direct met elkaar verbonden. De bak draait dus mee tijdens het sturen. Het effect is een zwaarder fietsgevoel. Het is dus een prettiger en lichter fietsen wanneer de bak niet meedraait en de wielen afzonderlijk draaien. De meeste driewiel-bakfietsen hebben een meesturende bak, dit in tegenstelling tot tweewielers.

Versnellingen

De meeste bakfietsen hebben maar weinig versnellingen. Wil je in heuvelachtig terrein fietsen, dan schiet het al snel tekort. Je hebt vaak wel de mogelijkheid om extra versnellingen te laten installeren. Heel wat fabrikanten van bakfietsen leveren maatwerk. Hoe meer versnellingen, hoe meer fietscomfort.

Stuurdemping

Om te voorkomen dat de bak gaat slingeren, plaatst de fabrikant meestal een demper tussen de bak en het frame. Dit kan een wrijvingsdemper zijn of een oliedemper. De mate van demping is bij een oliedemper afhankelijk van de snelheid van de zijdelingse beweging. Dat maakt dat een oliedemper beter werkt dan een wrijvingsdemper. Sommige bakfietsen hebben geen stuurdemping. Je merkt dit dan ook bij het sturen.

Elektrische aandrijving

Tegenwoordig zijn er ook bakfietsen met elektrische aandrijving te verkrijgen. Of kan je dit laten installeren. Leg je regelmatig grotere afstanden af? Fiets je door heuvellandschap? Is je fiets meestal goed beladen? Dan is dit zeker het overwegen waard.

Remmen

Met een geladen bakfiets kan je toch soms serieuze snelheden halen, zeker als het bergaf gaat. Goede remmen zijn bijgevolg onmisbaar. Gewone fietsremmen volstaan niet. Schrijfremmen of rollerbrakes zijn beide een betere oplossing voor bakfietsen. Schijfremmen zijn nog iets krachtiger dan rollerbrakes maar ze vragen ook meer onderhoud. 

Gewicht

Let bij aankoop op het gewicht van de bakfiets. Fietsen op een lichte bakfiets kost vanzelfsprekend veel minder energie dan op een loodzwaar gevaarte. De onderlinge verschillen zijn behoorlijk groot. Het gebruik van staal, bromfietsvelgen en hout maken een bakfiets erg zwaar. Aluminium en kunststof bijvoorbeeld zijn veel lichter. Zeker als je flinke afstanden wil fietsen of naar een heuvelachtig gebied wilt, is dit van belang.

Omvang

Denk er goed over na hoe groot de bak moet zijn. Hoeveel kinderen wil je er in vervoeren? Hoeveel bagage moet erbij? Een brede bak biedt je veel ruimte, maar maakt ook dat je breed bent op de weg.

Banden

Het klinkt wellicht onbelangrijk, maar kijk er goed naar: de banden. Sommige banden zorgen voor veel weerstand, waardoor de bakfiets zwaarder fietst dan nodig. Voor een fietsvakantie is het van belang om zo licht mogelijk te kunnen fietsen.

 

Een laatste tip...

Probeer de bakfiets altijd uit! Koop je een gewone fiets, dan kies je er een die past bij jouw lengte en postuur. Bakfietsen worden geleverd met een standaard frame. Of dat frame ook voor jou (én je partner) geschikt is, weet je alleen maar door de fiets uit te proberen. Een rondje bij de fietsenmaker voor de deur is echt onvoldoende. Een serieuze fietsenmaker zal je altijd de gelegenheid geven om een proefrit te maken. Door verschillende fietsen uit te testen, merk je ook de verschillen in stabiliteit, demping, stuurgemak etc. Is de hoogte goed in te stellen? Is de afstand tussen stuur en zadel voor jou prettig? Kun je goed bij de remmen? Etc. etc.

Meer over bakfietsen...