De juiste kinderfietskar kiezen

Er is een enorm aanbod aan kinderfietskarren. Hoe maak je een goede keuze? Echt slechte karren lijken er niet te zijn, maar ze zijn wel niet allemaal even geschikt voor fietsvakanties.

Verplicht

We starten met de minimumvoorwaarden waaraan een fietskar volgens de wetgeving moet voldoen:

  • De maximaal toegestane breedte van een fietskar is 1 m.
  • De lengte van de fietskar en eventuele lading mag niet meer dan 2,5 m zijn, de fiets zelf niet meegerekend.
  • De massa van een fietskar mag niet meer dan 80 kg bedragen, lading en passagiers inbegrepen. Tenzij de fietskar is uitgerust met een remsysteem dat automatisch in werking treedt wanneer de fietser remt.
  • Er moeten twee identieke rode (niet driehoekige) reflectoren op de achterzijde bevestigd zijn.
  • Indien de kar het achterlicht van de fiets verbergt moet er 's avonds of wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 m is een niet verblindend rood achterlicht (vast of knipperlicht) op de kar worden aangebracht . Dit moet zichtbaar zijn op een afstand van minimum 100m.
  • Passagiers mogen alleen vervoerd worden in daarvoor speciaal uitgeruste aanhangwagens: elke zitplaats in de fietskar moet bescherming bieden aan handen, voeten en rug.
  • Er mogen maximaal 2 kinderen vervoerd worden.

De juiste vragen

De keuze van een voor jou geschikte en veilige kinderfietskar is afhankelijk van verschillende factoren...

© Menno FaberVoor één of twee kindjes?

De meeste kinderfietskarren zijn voor twee kinderen. Veel fietsers willen nu eenmaal graag twee kinderen kunnen vervoeren. Een bijkomend voordeel is dat je er meestal wat meer bagage in kwijt kan. Fietskarren zijn erg stabiel en slaan niet snel om. Een bredere kar is nog net iets stabieler dan een smalle.
Een kar voor één kind is smaller met als voordeel dat je wendbaarder bent en ook smalle weggetjes toegankelijker voor je zijn. Een kleinere kar heeft bovendien minder opbergruimte nodig in de trein, op het vliegtuig of gewoon thuis.

Leeftijd van de kindjes?

Houd ook rekening met de leeftijd van je kinderen. Ben je van plan een baby jonger dan 1 jaar te vervoeren? Zorg er dan zeker voor dat de fietskar een goede vering heeft om de schokken op te vangen. Ook bestaan er voor het vervoeren van baby's en peuters aangepaste accessoires zoals een babyschaal of -hangmatje, bevestigingssetjes voor autostoeltjes genre maxi-cosi en extra hoofdsteuntjes. 

Kunststof of doek?

Ben je een sportieve fietser en rijd je graag een heuvel op? Kies dan voor een zo licht mogelijke kar, met een onderkant van doek, synthetisch materiaal. Vind je extra gewicht geen punt en moet de kar vooral heel sterk en duurzaam zijn, dan kan je voor een harde kuip uit polyester kiezen. Een harde bodem heeft als bijkomend voordeel dat hij gemakkelijker schoon te maken is.

Hoog of laag?

De hoogte van een kinderfietskar kan nogal variëren. Hoe lager het zwaartepunt van de fietskar, hoe beter de wegligging. Het zijn met name de ‘sportieve’, lichtgewicht karren die een laag zwaartepunt hebben. Ook de hoogte van het zitgedeelte kan variëren. Voordeel van een hoge kar is dat ook langere kinderen er in passen. Een nadeel is dat je meer wind vangt tijdens het fietsen. 

Multifunctionaliteit?

Heel wat fietskarren kan je tegenwoordig ook ombouwen tot wandelwagens. Bij de ene gaat dit al wat vlotter dan de andere. Hou ook rekening met de ondergrond waarop je gaat wandelen. De kwaliteit van het buggywieltje heeft hier impact op.

Opbergruimte?

De meeste fietskarren zijn opvouwbaar. Dit gaat niet bij alle karren even eenvoudig en het opgevouwen resultaat kan sterk verschillen. Houd dus rekening met zowel het gemak van opvouwen als het uiteindelijke volume. Kan je bijvoorbeeld zonder gereedschap de wielen eruit pakken? Moet je veel elementen demonteren? Kan je gemakkelijk extra montagestukken verliezen? Waar ga je de fietskar opbergen, thuis en op verplaatsing? Welke ruimte heb je ter beschikking bij de crèche? ...

Zitting en gordels?

Er bestaan nogal wat verschillen. Van een minimaal bankje en kale gordeltjes, tot verstelbare stoeltjes en gevoerde schouderriempjes.

Fietscomfort?

Hoe zwaar weegt de kar? En hoe wendbaar is hij? Wat gebeurt er met de fietskar als je fiets omvalt?

Koppeling

Er zijn verschillende systemen. Bij sommige merken kun je zelfs kiezen welke koppeling je voor de kar wilt.
De meest voorkomende koppelsystemen zijn:

  • Universele koppeling. Vooral handig als je de kar met meerdere fietsen wilt gebruiken. Je klemt de koppeling om de liggende achtervork (of in de achterhoek van het frame).
  • Koppeling aan as. Tweedelig: het ene deel zit permanent aan de achteras van je fiets en de dissel van de kar schuif je eenvoudig in de houder.
  • Weberkoppeling, ook wel snelkoppeling genoemd. Tweedelige koppeling: de disselstang schuif je op het koppelingsdeel en je draait hem met een kwartslag vast.

Aanbod

Het aanbod kinderfietskarren is inmiddels zeer groot. Om het overzichtelijk te houden, maakten we voor jou een opsplitsing op basis van de capaciteit van de fietskar:

Meer over kinderfietskarren...