Een aanhangfiets kiezen

Het aanbod aanhangfietsen is groot maar onoverzichtelijk. Helaas zijn nogal wat modellen kwalitatief ondermaats en absoluut ongeschikt voor fietsvakanties. Wees dus kritisch!

Goed om weten...

  • De meeste fietszaken hebben slechts één of twee modellen in hun assortiment. De kans is dus groot dat je meerdere winkels zult moeten bezoeken om een goed overzicht te krijgen.
  • De naamgeving van de aanhangfietsen kan voor verwarring zorgen: kidstrailer, funtrailer, trail-a-bike,... Niet alleen gelijken ze sterk op elkaar maar ze worden ook vaak door elkaar gebruikt en met elkaar verward. 
  • Er zijn heel wat aanhangfietsen die bij het Taiwanese/Chinese Vantly gemaakt worden en variaties zijn op hun standaardmodel. De naam Vantly tref je dan aan op de bijgeleverde fietsvlaggetjes. Wil je een tweedehands aanhangfiets kopen wees dan extra alert.

Waar moet je op letten?

Stabiliteit

Stabiliteit is een heikel punt bij veel aanhangfietsen. En dat terwijl een stabiele aanhangfiets voor een fietsvakantie écht belangrijk is. Wees hier dus serieus kritisch op! Instabiliteit wordt meestal veroorzaakt door speling bij de koppeling. Maak een proefrit met de aanhangfiets (achter je eigen fiets). Sommige aanhangfietsen hangen scheef achter de fiets wat plezierig fietsen onmogelijk maakt. Op smalle paadjes, in druk verkeer of bij hoge snelheden (heuvels) kan een instabiele fiets zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Hoe groter, zwaarder én drukker je kind is, hoe belangrijker stabiliteit wordt. Een vreemde eend in de bijt is de aanhang-ligfiets van Hase Trets. Door de twee wielen naast elkaar is dit absoluut de meest stabiele aanhangfiets. Hij past bovendien achter alle type fietsen.

De koppeling

Een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

  • Een speciale bagagedrager die je op jouw fiets monteert. Hierdoor kan je (meestal) ook een kinderzitje gebruiken. In principe maar niet altijd is dit het meest stabiele systeem.
  • Een nylonbus die je over de zadelpen schuift. Deze is slechts in een beperkt aantal maten verkrijgbaar. Past de nylonbus exact, dan is het een zeer stabiele constructie. Zit er speling op, dan gaat de aanhangfiets slingeren. Je hebt 5 cm nodig op je zadelpen waardoor het zadel niet meer helemaal omlaag kan.
  • Een koppelstuk dat om de zadelbuis wordt geklemd. Ze passen op bijna elke maat zadelpen, maar niet op alle. Nadeel van deze koppelstukken is dat je ze goed moet uitlijnen om te zorgen dat de aanhangfiets goed spoort. Je hebt ook voldoende ruimte nodig op de zadelpen waardoor het zadel dus niet op de laagste stand kan. De verlengde buis van de aanhangfiets is langer en dat komt de stabiliteit meestal niet ten goede.

Verhoudingen

Het is belangrijk dat je kind goed past op de aanhangfiets. Zit je kind lekker op de fiets dan zal hij of zij meer plezier hebben in het fietsen. Omdat kinderen razendsnel groeien is het belangrijk dat de aanhangfiets verstelbaar is. Let bij aankoop op de mogelijkheden om het stuur te verstellen, in de hoogte maar ook naar voor of achter, én het zadel te verhogen. Overweeg om eventueel een ander stuur, stuurpen of zadelpen te monteren. Sommige aanhangfietsen hebben handige, verstelbare cranks (verbindingsstuk tussen de trapas van de fiets en een pedaal).

Afwerking

Er zijn nog heel wat details waar je op kan letten bij het aanschaffen van een aanhangfiets. Laat deze je keuze echter niet te veel beïnvloeden. Een kettingscherm, standaard, bidonhouder, bagagedrager, spatbord, verlichting etc. kan je er eenvoudig zelf op (laten) zetten of vervangen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de afwerking onbelangrijk is...

  • Spatborden voorkomen dat je kind last heeft van opspattend modder en water. Zorg voor een lang spatbord boven het achterwiel van de aanhangfiets. Vergeet ook je eigen achterwiel niet: een goed spatbord en een flinke spatlap. Een spatscherm onder de verlengde buis van de aanhangfiets is ook aan te raden.
  • Verlichting/reflectoren. Denk niet: we fietsen nooit in het donker. Een fietsvakantie laat zich niet altijd plannen. Een reflector en (batterij)verlichting horen er gewoon op.
  • Een goed kettingscherm voorkomt dat veters in de ketting en de tandwielen komen.

Versnellingen

Heeft zo'n jong kind echt al versnellingen nodig? Voor fietsvakanties is het zeker verstandig om een aanhangfiets met versnellingen te kiezen. Zonder moet je kind heuvelopwaarts te zwaar trappen (terwijl je net dan wel wat hulp kan gebruiken!) en bij grotere snelheden te licht. Dat is zowel voor jou als je kind niet prettig. Bovendien zorgt een te licht, snel trappend kind voor heel wat gewiebel. Aanhangfietsen zonder versnellingen zijn over het algemeen niet geschikt voor snelheden boven de 20 km/uur.

Meer over aanhangfietsen