Het juiste fietsstoeltje kiezen

Fietsstoeltjes bestaan voor alle leeftijden en in alle maten, vormen en kleuren. Houd bij de aankoop van een fietsstoeltje rekening met de veiligheid en het comfort van je kind.

Aandachtspunten bij aankoop

 • Indien mogelijk neem je de fiets(en) waarop het zitje gemonteerd moet worden mee. Let op scherpe hoekjes, kantjes en gaatjes waartussen lichaamsdelen van je kind gekneld kunnen geraken. Zo zijn bijvoorbeeld de veren onder een traditioneel fietszadel een gevaarlijk plekje voor kindervingertjes. Om dit te voorkomen zijn er zadelveerbeschermers in de handel.
 • Een kinderzitje moet een stevige rugleuning en een gordel hebben die steun bieden.
 • Wees er attent op dat het gekozen bevestigingssysteem geschikt is voor jouw fiets. Met extra aandacht voor de diameter van je stuurpen of zadelbuis, de breedte en het draagvermogen van je bagagedrager. Veel merken spelen hierop in door verschillende bevestigingssetjes aan te bieden. 
 • Sommige modellen laten toe de rugleuning in hoogte te verstellen of de hellingsgraad bij te stellen waardoor je kind gemakkelijker kan slapen.
 • Alle fietsstoeltjes hebben tegenwoordig verstelbare voetsteunen. Wees aandachtig dat de voetjes voldoende goed kunnen vastgezet worden om spaakongevallen te voorkomen.

© Ilse Mertens Aandachtspunten voor op vakantie

Uiteraard is veiligheid erg belangrijk. Een spaakongeval bijvoorbeeld kan behoorlijk ernstige gevolgen hebben. Wil je het zitje naast het dagelijkse woon-werkverkeer ook gebruiken tijdens je fietsvakantie dan zijn er nog wel meer punten om op te letten:

 • Is het zitje comfortabel genoeg? Kan je kind het er minstens een paar uur per dag in volhouden?
 • Kan het zitje op een racefiets, MTB of randonneur bevestigd worden?
 • Kan je naast het zitje ook nog fietstassen bevestigen?
 • Kan het kind in het zitje slapen zonder dat het helemaal buiten boord komt te hangen?

Soorten fietsstoeltjes

Er zijn 2 grote categorieën:

Vooraan

Deze categorie is vooral gericht op kinderen tot 15 kg (ca. 3 jaar). Dankzij het zadel-op-de-buis-systeem kunnen ook grotere kinderen (tot 40kg) vooraan op de fiets meerijden. Een fietsstoeltje voorop heeft het voordeel dat je kind meer ziet én het vergemakkelijkt de communicatie. Er zijn echter ook enkele nadelen aan verbonden. Een zitje voorop beperkt de ruimte van de fietser. Ook kan het stuur minder ver draaien waardoor scherpe bochten nemen moeilijker is. Wees er attent op dat de rem- en versnellingskabels niet afgeklemd worden of dat er geen lichaamsdelen van je kind gekneld geraken bij het sturen.

Er zijn twee montagemogelijkheden:

 • aan het stuur
 • tussen het stuur en de fietser.

Een overzicht van de beschikbare modellen vind je bij: Fietsstoeltjes vooraan.

Achteraan

© Barbara DesseinFietsstoeltjes achteraan laten het vervoeren van grotere kinderen tot 22 kg (ca. 5-6 jaar) toe. Sommige modellen gaan zelfs tot 35 kg (ca. 10 jaar). In het laatste geval kan de bagagedrager een limiterende factor zijn.
Over het algemeen worden fietsstoeltjes achterop de fiets als veiliger beschouwd. Je kind heeft meer bewegingsvrijheid en zit beter beschut. Ook de ondersteuning aan hoofd en rug zouden bij deze zitjes beter zijn.

Er zijn twee montagesystemen: 

 • op het fietskader, meer bepaald op de buis waarin de zadelpen verankerd zit. Een dergelijke, zelfdragende montage is enigszins verend en schokabsorberend. Toch kan het zitje bij erge schokken tegen de bagagedrager aan tikken. Zeker als je kind al wat ouder en zwaarder is. Een nadeel hierbij kan zijn dat je het zadel niet meer in een lage stand kan zetten.
 • op de bagagedrager van de fiets zelf of een bijgeleverde bagagedrager.

Een overzicht van de beschikbare modellen vind je bij: Fietsstoeltjes achteraan.

Meer over Fietsstoeltjes...