Kinderfietskarren

De fietskar heeft zich ruimschoots bewezen als geschikt vervoersmiddel voor zowel baby’s als peuters. Verreweg de meeste jonge kinderen op fietsvakantie worden dan ook in een fietskar vervoerd, al dan niet afgewisseld met een fietsstoeltje.

Vanaf welke leeftijd?

© Roxane van VyncktDoorgaans kan een baby met de fiets vervoerd worden vanaf het moment dat het een stevige zitbalans heeft. En we spreken van een goede zitbalans als het kind vanuit kruiphouding zelfstandig rechtop kan gaan zitten. Dit is meestal tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden. Hele jonge baby's hebben namelijk nog zwakke nekspieren en een groot, zwaar hoofd in verhouding tot de rest van hun lichaam. Als een baby te hevig wordt geschud kan er een soort wiplashbeweging ontstaan van hoofd en hals omdat het hoofd te fors naar voor en achter beweegt. Ook de hersenen bewegen in de schedel omdat daar nog vrije ruimte voor groei is. Deze effecten kunnen leiden tot het shakenbabysyndroom met ernstige letsels en soms zelfs de dood tot gevolg. (Bron: Kind & Gezin)

In het geval van een fietskar bestaan er accessoires waardoor ook jongere baby's hiermee vervoerd kunnen worden. Met behulp van een babyhangmat of babyschaal bijvoorbeeld kan je kindje reeds mee op fietsavontuur vanaf de leeftijd van 2 à 3 maanden. De trillingen en lichte schokken manifesteren zich dankzij deze toebehoren in hoofd-voetwaartse richting i.p.v. voor-achterwaartse richting. Dit in combinatie met een goede vering in je fietskar zorgt ervoor dat de trillingen sterk worden afgezwakt en dus geen whiplashbeweging veroorzaken. Een extra hoofdsteun zorgt voor nog meer demping. De meeste fietskarren hebben ook de mogelijkheid om er een autostoeltje, genre maxi-cosi, in te bevestigen.

Ook voor peuters (18 - 36 maanden) zijn er extra accessoires, zoals een peuterzitting en hoofdsteun, voorzien om meer ondersteuning te bieden. Kleuters kunnen zonder extra's comfortabel in een fietskar vertoeven.

 

De pro's en contra's

Voordelen:

 • je kan je eigen vakantiefiets blijven gebruiken
 • je kindje is goed beschut tegen weersomstandigheden
 • een fietskar valt niet om als jouw fiets omvalt
 • wegens verlaging van het zwaartepunt fietst het stabiel
 • een fietskar heeft extra bagageruimte
 • vrijwel alle karren zijn voorzien om jonge baby's te vervoeren
 • kinderen kunnen tot 4-6 jaar mee op vakantie in de fietskar
 • er bestaan zowel 1- als 2- persoonskarren 
 • de meeste fietskarren zijn ook als wandelwagen te gebruiken
 • de kooiconstructie zorgt ervoor dat bij botsingen de fietskar in eerste instantie wegschuift i.p.v. omvalt

Nadelen:

 • je hebt weinig zicht op je kind en je kan niet goed met elkaar communiceren
 • de fietskar (zeker 2-persoons) maakt fietsen op slechte of smalle wegen lastig

Ook rekening houden met...

© Ilse MertensRemmen

Houd er rekening mee dat je een langere remweg hebt met een fietskar. Goede remmen op je fiets zijn natuurlijk altijd belangrijk maar met een zware fietskar zijn ze onmisbaar. Cantilever-remmen of trommelremmen voldoen alleen als je in redelijk vlakke gebieden fietst. Met hoge snelheid een noodstop maken met een zwaar bepakte tweewieler kan gevaarlijk zijn. Doseer het remmen dus goed.

Gewichtsverdeling

Fiets je met een zware fietskar en heb je geen of weinig bagage op je fiets? Wees er dan attent op dat je bij hogere snelheden kan slippen bij het remmen. De meeste karren zitten aan de zijkant van je fiets vast. Zij duwen het slippende achterwiel opzij. Zorg daarom ook voor voldoende gewicht op de fiets.

Versnellingen

Een fietskar met kinderen is een behoorlijk gewicht. Zorg daarom voor een trekfiets met ruim voldoende versnellingen, je hebt ze harder nodig dan je wellicht gewend bent.

Slapen

Veel kindjes slapen graag in een fietskar. Dat kan gepaard gaan met vreemde slaaphoudingen en bungelende hoofdjes. Zorg er dus voor dat je kind voldoende ondersteund is.

Entertainment

Communiceren met je kindje(s) in de fietskar is moeilijk. Zorg voor wat speelgoed of boekjes in de fietskar. Ook een drinkbeker kunnen veel kinderen op prijs stellen. Peuters hebben nog wel eens de neiging om spulletjes, al dan niet ongemerkt, overboord te gooien. Een optie is om de speelgoedjes met een touwtje aan de kar vast te maken. Een garantie is dit echter niet! Je zou niet de eerste zijn die kilometers moet terug fietsen om kinderschoentjes of knuffels te zoeken...

Meer over kinderfietskarren...