Driedaags fietsavontuur #girlsonly #vakantieineigenland

LAND/REGIO: België > Vlaanderen
LEEFTIJD KIND(EREN): twee 8-jarigen en één 5-jarige
PERIODE: 3 dagen in de zomervakantie


Begin januari 2017 stelde ik vast dat er nog een ‘gat’ was in onze vakantieplanning: Manlief aan het werk, de zoon op chirokamp en ik… vijf dagen alleen thuis met de twee dochters. Toen begon het idee te rijpen om samen met de meisjes op pad te gaan.

Op mijn verlanglijstje staat al geruime tijd een wandeltrekking met de kinderen, het is alleen nog even wachten tot de beentjes van de jongste dochter wat meer kilometers aankunnen. Maar samen op fietsvakantie… zou dat niet haalbaar zijn?! De voorbije gezinsvakanties hadden we al vaker onze fietsen meegenomen om vanuit de camping tochtjes te maken. En steeds was dit bij alle gezinsleden bijzonder in de smaak gevallen. Was het niet stilaan tijd voor ‘het echte werk’, een doorgaande fietstocht? Van het idee alleen al “ zelf een fietstrekking met de meisjes ondernemen” werd ik instant blij en enthousiast. Het bleek ook verbazend makkelijk om een ‘compagnon de route’ te vinden. Eén mailtje naar een mama van een klasgenootje van Bes (de oudste dochter), en onze ‘meidenvakantie’ was beklonken.

De uitgangspunten waren:

  • We vertrekken van thuis uit voor drie fietsdagen.
  • We fietsen 35 à 40 km per dag.
  • We overnachten op twee verschillende plaatsen.
  • we maken een grote lus of keren op dag drie met de trein terug.
  • We volgen zoveel mogelijk fietsknooppunten.
  • Bes en Mel, de twee oudste meisjes, fietsen zelf. Linde, de jongste, trapt mee op de aanhangfiets.
  • We nemen kleren, picknick en EHBO-voorzieningen mee op de fiets. Een tent, potten en pannen sleuren we niet mee.
  • De twee mama’s vervoeren de bagage van het vijftal in fietstassen en een fietskar.

De datum hadden we al: 2 tot 4 augustus 2017. Een niet te onderschatten opdracht met twee families die in de zomervakantie ook elk een gezinsvakantie gepland hebben, drie kinderen met verschillende vakantiekampjes, rekening houdend met beschikbare verlofdagen en zoveel meer. Daarna was het een kwestie van ons plan invulling te geven. Eerst zochten we naar leuke overnachtingsplekken: een trekkershut op Camping Groenpark in Zele en een boompit in Bornem. Restte ons  nog het fietstraject, niet onbelangrijk voor een fietsvakantie. We kozen bewust voor een ‘platte’ regio, zoveel mogelijk vrij liggende en verharde fietspaden en water om langs te fietsen, inclusief overzet met het veer. Op de site www.vlaanderen-fietsland.be kan je een beginpunt (ons thuisadres ) en eindpunt (logies) ingeven en ‘POEF’ je krijgt een routevoorstel via fietsknooppunten. Deze kan je zelf aanpassen om nog beter aan je eigen wensen te voldoen. Onze route kan je hier bekijken.

Nadat alles zo ongeveer vast lag, was het tijd voor de volgende fase: het verlangen. Alle vijf keken we enorm uit naar onze fietsvakantie: met vriendinnen op vakantie, de vrijheid van de fiets, slapen in een tent die in een boom hangt, het exclusieve (broers en papa’s mochten niet mee), … . Je zou voor minder nauwgezet de dagen aftellen tot het avontuur begint.

Enkele dagen vooraf stemden de mama’s nog even met elkaar af: “Wat de kleren betreft: vermoed dat we voor laagjes gaan, zodat we nog kunnen uitspelen? Zouden de meisjes ook een fietsbroek nodig hebben? Wat bagage betreft: wij zullen wel tandpasta/zeep meenemen, Jij EHBO en zonnecrème? Ik heb ook nog een fietsherstel kit. Kan jij die app van fietsland op je telefoon zetten? …”

En dan was het eindelijk zover.

 

Klaar om van thuis uit te vertrekken! Vol verlangen wachten op onze compagnons de route. Met een strook fietsknooppunten op hun fietsen, kunnen de meisjes voorop fietsen en ons de weg wijzen. Braambessen langs de weg. Daar kunnen we niet zomaar voorbij fietsen.
Zoooooo lekker! njam! Onze aanhangfiets is meer dan 15 jaar oud en hoe we er ook aan ‘prutsen’, hij blijft scheef hangen… Maar hij blijft ook stand houden! Wachten voor de brug in Aalst. Ondertussen speelt Linde snel een berenkoek naar binnen.
Onze picknickplek. Op de fiets of op de bank, in de zon of de regen, de fluohesjes blijven 3 dagen aan ons lijf. In een ijsjessalon. We moesten toevallig schuilen voor de regen.
Op het veer. Heerlijk fietsen in zo’n prachtige omgeving. Camping Groenplaats in Zele. We krijgen een upgrade van een trekkershut naar een stacaravan. Als je dan denkt dat ze moe zijn van een hele dag onderweg te zijn… fietsen de meisjes nog enkele rondjes op de camping.
De eerst fietsdag sluiten we af op restaurant. Inclusief kinderchampagne als aperitief! ’s Avonds blijken we een lekke band te hebben. Maar Fleur weet die met de glimlach en nodige expertise te herstellen.
 
De volgende ochtend trappen we enthousiast de dag op gang. Onderweg Middagpauze met zwier.
De beentjes worden moe. De bagage wordt herschikt en Linde kan mee in de fietskar. Even bij mama checken hoever het nog is. Bes waakt over de fietsen.
Veel wind maar we trappen dapper verder. onze knooppunten vallen herhaaldelijk samen met de Vlaanderen Fietsroute. We zijn er bijna! Boompitten in zicht! Onze slaapplaats voor nacht twee.
 
De boomtenten liggen op domein De Notelaer, een achttiende-eeuws paviljoen aan de Scheldedijk in Bornem. De meisjes kunnen niet wachten om zich te installeren. ’s Avonds opnieuw op restaurant.
Dag 3: klaar voor onze laatste fietsdag. Linde verliest tijdens de laatste fietsrit haar trouwe knuffel. Terugkeren en zoeken met alle bagage ziet mama echt niet zitten. Gelukkig mag ze de beer van Mel lenen. Daarna valt ze vredig in slaap in de fietskar.
Een fietskar en een fiets met aanhangfiets, het is niet zo evident om die door de tunnels, bovenop het perron en uiteindelijk ook op de trein te krijgen. Maar het lukt en we zijn ontzettend blij, voldaan en fier op ons fietsavontuur.

 


PRAKTISCHE INFO

Fietstraject:

Dag 1: Sint Martens Bodegem – Zele = 37 km
D
ag 2: Zele – Bornem = 32 km
Dag 3: Bornem – Dendermonde = 25 km >> treinrit Dendermonde – Asse >> Asse – Sint Martens Bodegem -> 9 km.

Verhaal: Barbara Dessein – Foto’s: Barbara Dessein en Fleur Gorlee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *