The Great Divide Mountainbike Route

LAND/REGIO: Verenigde Staten, Canada
LEEFTIJD KIND(EREN): 2,5 jaar
PERIODE: 4 maanden


Vier maanden, dat was de tijd die we hadden om er met ons 2,5 jarig zoontje op uit te trekken. Dat het op de fiets zou zijn, stond snel vast. Maar waar?

Onze bucketlist was lang, maar de ene bestemming zou de grootouders al wat meer slapeloze nachten bezorgen dan de andere. We schrapten de écht avontuurlijke bestemmingen van de lijst: geen inentingen of malariapillen, geen onverstaanbare talen, geen ontvlambare regio, … Wat dacht je van Nieuw-Zeeland of Noord-Amerika? Hoe minder lang vliegen met een kleine dreumes, hoe liever. Noord-Amerika dus.

En toen viel ons oog op wat de langste mountainbikeroute ter wereld zou moeten zijn: The Great Divide Mountainbike Route. Van Antelope Wells aan de grens met Mexico slingert die zich door de Rocky Mountains langs de waterscheiding tussen de Atlantische en de Pacifische Oceaan tot in Banff in Canada. Een boek, vele avonden op het internet en wat over en weer gemail later, viel de beslissing. We wagen het er op!

VREEMDE VRAAG

De meest gestelde vraag in aanloop naar ons vertrek was misschien wel: “En gaat Warre mee?”. Uiteraard! Ok, het vraagt een andere ingesteldheid en we zien onderweg wel hoe het loopt. En dat liep best vlot. Toegegeven je past de afstand aan, de route ook als de weg net iets té avontuurlijk dreigt te worden en je ruilt de tent bij een hoosbui misschien net iets sneller voor een motel. Eigenlijk is vier maanden gaan fietsen met een peuter best eenvoudig. Hij is 24 uur op 24 bij de twee mensen waar hij bij wil zijn (probeer dat maar eens binnen tien jaar). En zolang er op tijd en stond eten is en een speelpauze, doet al de rest er niet zoveel toe. En wat als de temperatuur keldert? Dan gaan alle kleren uit de fietstassen en wordt ons Michelin-mannetje nog extra ingeduffeld in de fietskar. Regen? De fietskar wordt dichtgeritst en dan mag het zelfs sneeuwen. Brandende zon en geen schaduw? In 1,2,3 biedt de shelter een kleine vlek verlossing in de woestijn. Gebrek aan speelgoed is er nooit met een onuitputtelijk aanbod aan stenen, zand, modder, takken en wriemelende mieren. En wordt het toch eens lastig, dan biedt de belofte aan een ijsje in het volgende stadje even soelaas.

EINDELOOS

Wij gebruikten de GDMBR als leidraad, maar kneedden de route om tot ‘onze’ Great Divide. Het volledige traject van Mexico tot in Banff was niet haalbaar. Daarvoor rijden we te traag en zouden we in de knoop geraken met de seizoenen. Vertrekken vanuit Denver leek ons perfect. Het gaf ons ook twee dagen om in te fietsen alvorens vier maanden de Rocky Mountains in te duiken. Een beetje weinig, want de omweg langs het Rocky Mountain National Park voerde ons meteen tot boven 4.000 m. Wat volgde was een eindeloze aaneenschakeling van landschappen, bossen en prairies, een afwisseling van bergen en hoogplateaus en van nat tot droog. En dat tot in Jasper in Canada, waar de winter zich stilaan begon te tonen. En zo haalden de seizoenen ons toch nog in.

AMERIKANEN

“Inspiring!” Dat was misschien wel het meest gehoorde antwoord telkens Amerikanen met ons een gesprekje aanknoopten. Ze houden er wel van dat je wat uit de band springt. Fietsen hoort daar sowieso al bij. Vier maanden fietsen, check. Vier maanden fietsen met een klein kind, you go nuts! Wij stonden dan weer versteld van de hikers die de Continental Divide Trail wandelden, daarbij nauwgezet de waterscheiding volgend. Of bikepackers die de 5.000 km van de GDMBR afhaspelden in minder dan een maand. We hadden heel wat leuke ontmoetingen, ook met Amerikanen die er een totaal verschillend wereldbeeld op nahouden. Zelfs zij toonden vaak een oprechte nieuwsgierigheid in ons verhaal. Ook al blijft een halfautomatisch geweer tegen de achterruit van de pickup of een bumpersticker van nog maar eens een gereformeerde kerk een bevreemdende ervaring.

SMOKEY BEAR

In elke reisgids en -verslag komt het aan bod: beren. Je leest over do’s en dont’s, maar het blijft onwennig onbekend. Eerste aankoop op Amerikaanse bodem zijn dan ook twee berensprays. Op onze sturen monteren we een lawaaierige toeter, gekregen van vrienden die ons graag zien terugkeren. De eerste beer, een grizzly, wacht ons op in de berm even voor het binnenrijden van Grand Teton National Park. We worden gewaarschuwd door fietsers uit de andere richting. We rijden verder met een klein hartje, de vinger op de berenspray. Een opstopping van auto’s en flitsende camera’s geeft de plek van ontmoeting aan. Het valt dus allemaal reuze mee. Er was echter een andere beer die roet in het eten gooide. Smokey Bear, de mascotte van de US Forestry Service, geeft aan wanneer bosbranden dreigen. En de zomer van onze tocht was op dat vlak bijzonder succesvol. Het noordwesten van het land was soms in smog gehuld, wegen werden afgesloten, kampvuurtjes verboden, Glacier National Park liep leeg en een heel leger aan firefighters en -jumpers reden en vlogen af en aan. Eens in Canada waste regen de lucht gelukkig schoon.

10 TIPS VOOR EEN GESLAAGDE GREAT DIVIDE MET KINDEREN

1. GO SLOW

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen op ontdekking. Alleen is het ontdekken van de wereld vanuit een fietsstoeltje niet de manier waarop ze hun kleine expeditie zien. Kinderen willen dit al spelend doen. En dat hoort ook zo! Een goed evenwicht vinden tussen de tijd in het zadel en op de bosgrond is cruciaal. Fiets je te lang en plof je ’s avonds moe neer naast je fiets, dan staat er eentje al springend aan je mouw te trekken. Wij fietsten meestal 3 tot 4 uur per dag, gemiddeld 50 km. Meestal zonder al te veel pauzes om zo in de vroege namiddag op onze kampeerplek te arriveren. Genoeg tijd om te rusten, spelen en eten.

2. GO EASY

De Great Divide Mountainbike Route is weergaloos. Meestal fiets je op goede gravelwegen, hoewel regen het wegdek in een plakkerige brij kan herschapen. Sommige trajecten bevatten smalle en steile paadjes. Wij zochten voor deze delen een alternatief. Een bepakte fiets omhoog duwen is vermoeiend, een bepakte fiets met een fietskar omhoog duwen kraakt je. Dit wil je gewoon vermijden. Niets om je voor te schamen én er is genoeg avontuur te vinden langsheen de rest van de route.

3. KOPIEER DE DAGEN

Kinderen houden van structuur. Ook op vakantie vind je die, net zoals thuis. Een vast ‘ritueel’ elke avond zorgt voor rust. Een e-reader met Jip en Janneke doet wonderen.

4. VRIJHEID IS BLIJHEID

We kozen ervoor om naast een fietskar ook een fietsstoeltje mee te nemen. Zo kon Warre kiezen: zijn nestje in de fietskar als de barometer op slapen, boekje kijken of beetje spelen stond. Of het fietsstoeltje en deel zijn van wat mama en papa zien en vertellen.

5. RADIO

Zorg voor een uitgebreid repertoire aan kinderliedjes, kant en klaar in je hoofd. Ik wil de kilometers niet tellen waarbij we tijdens het omhoog fietsen om beurten een zinnetje zongen, even naar adem hapten en verder trapten. We vertelden ook veel verhaaltjes, meestal zelf verzonnen over ‘draakje en reusje’. Inspiratie komt wel uit de avonturen of dingen die je tegenkomt.

6. TE VEEL ETEN EN DRINKEN

Als je onderweg bent, zijn er altijd wel allerlei onverwachte zaken die je weg kruisen. Heel veel leuke, maar soms ook minder leuke. Met een kleine pagadder speel je net wat meer op veilig. Neem dus genoeg water en eten mee. Onze bidons waren nooit allemaal leeg wanneer we op onze kampeerplaats arriveerden. We kochten ook een gps-noodbaken. Op veel plaatsen heb je geen gsm-ontvangst en zit je tientallen kilometers verwijderd van het dichtstbijzijnde huis. Je zou het jezelf nooit vergeven als er net dan iets gebeurt zonder dat je hulp kan inroepen.

7. NAAR DE BIB

Een ware openbaring! Bibliotheken zitten vol grappige prentenboeken, een koffiehoek, gratis wifi én stuk voor stuk hadden ze ook een leuke speelhoek. Even thuiskomen.

8. IJSROOM

Zonder commentaar!

9. SPEELTUIN

Een logische stop voor Warre en ons perfecte excuus voor nog een koffiestop. Een andere vaste waarde werd het zwembad. Om beurten wegdommelen in de hot tube, terwijl Warre het vuil van zich afspeelt in het peuterbadje.

10. KOM TERUG BINNEN EEN PAAR JAAR

… voor de single track en te steile delen die je omzeilde.

 

 

STEEKKAART

ROUTE EN BEWEGWIJZERING

Informatie over The Great Divide Mountainbike Route en andere langeafstandsroutes in de USA vind je o.a. op www.adventurecycling.org. Deze organisatie ontwikkelt routes en geeft ook kaarten en gidsjes uit. Op de site kan je ook een actuele interactieve kaart raadplegen (o.a. met trajecten geplaagd door bosbranden). Op YouTube en Vimeo vind je ook heel wat filmpjes over de GDMBR. Ideaal als appetizer! Ons avontuur kan je herbeleven op waariswarre.blogspot.com. Er bestaan verschillende routegidsen. Wij gebruikten Cycling the Great Divide van Mountaineer Books. In de USA vind je goede kaarten meestal in boekformaat. Canada stelt op dat vlak teleur. De kaarten die we vonden stelden weinig voor, maar om er verkeerd te rijden moet je door het klein aantal wegen flink je best doen. Op garmin.openstreetmap.nl vond ik goede, gratis gps-kaarten. Ik tekende op basis van informatie op websites en de routegids onze aangepaste route in op Google Earth. Dit vormde op Amerikaanse bodem een leidraad. Vier maanden fietsen laat zich immers niet temmen op enkele winteravonden. Zo verlengden we de route nog met de Icefield Parkway tot Jasper (Canada). Een absolute aanrader!

INFO

Motels en lodges zijn duur. Amerikanen houden van kamperen (lees: logeren in het bos met een reuzegrote caravan/mobilhome). In de vele National Forests of Parks vind je kampeerplaatsen, uitgerust met picknickbank, vuurplaats, toilet en vaak ook berenboxen voor je eten. Campgrounds durven er echter snel volzet zijn, zeker in het hoogseizoen of weekend. In sommige parken houdt men een aantal plaatsen vrij voor fietsers of voetgangers. Wij hadden nooit problemen met wildkamperen. Een leuke verrassing was dat je in veel stadjes of dorpjes gratis in het park mag kamperen. Een aanrader is warmshowers.org. Zet je eigen huis open voor fietsers en in ruil vind je over de gehele wereld een onderdak bij fietsers. We kregen trouwens elke keer véél meer dan enkel onderdak!

Tekst Hans De Schryver Foto’s An Wouters en Hans De Schryver
Bron: Op Weg 2017 2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *