Via de Wadden naar Groningen

LAND/REGIO: Nederland
LEEFTIJD KIND(EREN): 9, 7, 4 en 2,5 jaar
PERIODE: 3 dagen in de zomervakantie


In de zomer van 2015 fietsten we vanuit Gent via de LF1 Noordzeeroute naar Den Haag. Terugkeren deden we langs Biesbosch. In 2016 stond het vervolg op het programma: vanuit Den Haag verder noordwaarts en via twee Waddeneilanden naar eindbestemming Groningen.

‘We’ zijn met zes: Jasper (9) en Hannes (7) fietsten zelf, Korneel (4) en Martijn (2,5) konden afwisselen tussen kar en tandem.

Hoewel we een plan B (starten in Antwerpen) en zelfs een plan C (starten in Gent) hadden, lukt het vlot om met de trein in Den Haag te geraken. Al scheelt het tussen de poortjes van de Nederlandse treinstations niet veel… Van Den Haag naar Den Helder volgen we de LF 1 Noordzeeroute. Deze loopt grotendeels door beschermd duingebied en is dus een beetje heuvelachtig. Een serieuze beproeving voor de beenspieren, maar oh zo mooi.
Campings hebben we nooit gereserveerd, we hebben liever de vrijheid om te zien waar we geraken.  Bovendien is er altijd plaats voor trekkers en hebben we nooit moeten zoeken. Waar mogelijk kozen we voor Natuurkampeerterreinen of de NTKC (een kampeervereniging in Nederland die terreinen aankoopt, basic uitrust en laat beheren door haar leden). Rust en ruimte gegarandeerd. Van de eerste moet je je lid maken, op de tweede mag je ook als niet-lid kamperen als je trekker bent (maximum 3 nachten). Gemiddeld fietsen we ongeveer 40 km per dag en na twee à drie fietsdagen is het tijd voor een rustdag. Of soms twee rustdagen, als er wat te doen is in de omgeving.
Ook voor de oversteek van het ene naar het andere Waddeneiland is het nipt… De Waddeneilanden Texel en Vlieland vonden we zeker en vast de moeite. Vooral in Vlieland is het heerlijk fietsen omdat er bijna geen auto’s rijden. Je bent er wel snel doorheen, maar de natuur is er prachtig. Bij de overzet vanuit Texel is de doortocht op De Vliehors per jeepcamion inbegrepen. Dit is een unieke zandvlakte, ook wel ‘de Sahara van het Noorden’ genoemd. Iets dat bijblijft! Terug op het vasteland krijgen we het typisch Friese landschap van dijken en schapen voor de wielen. Via LF10 en LF14 peddelen we in alle rust – het verschil met het eerste deel van de tocht is groot – richting Groningen.
Een grote meevaller: slechts 1 platte band smile    

En nog een meevaller: het weer. Enkel de eerste nacht en de laatste dag hebben we wat regen te verwerken. Het jaar voordien was het wel anders: veel regen en zelfs een zware zomerstorm. Maar eigenlijk was dat … net zo leuk!
In Groningen nemen we de trein terug naar Gent via twee tussenstops. Om af te kicken hebben de kinderen nog drie weken in de tent in de tuin geslapen laughing.

Tekst en foto’s: Greet Verhaeghe en Karel Leliaert
Bron: Op Weg 2017 4

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *