Aanhangfietsen

Kinderen kunnen vanaf een jaar of 4 met een aanhangfiets mee. Tot welke leeftijd ze op een aanhangfiets kunnen rijden, hangt af van de lengte van het kind én het type aanhangfiets. De laatste jaren is het aanbod enorm toegenomen.

 WHAT’S IN A NAME?

De benaming ‘aanhangfietsen’ kan voor verwarring zorgen… Een ‘echte’ aanhangfiets heeft doorgaans slechts 1 wiel en een kader dat bevestigd wordt aan de bagagedrager of onder het zadel van je eigen fiets. Kinderen kunnen naar eigen wens mee trappen, of niet… Hoewel kinderen op een aanhangfiets over een stuur beschikken kan deze niet hun richting bepalen, dat gebeurt nog steeds door de volwassene vooraan op de fiets. Er bestaan tegenwoordig echter ook enkele systemen waarmee je een gewone kinderfiets aan je eigen fiets kan koppelen. Voor meer informatie over koppelsystemen voor kinderfietsen, klik hier. Deze rubriek gaat over de ‘echte’ aanhangfietsen. 

 WAAROM WEL OF NIET?

VOORDELEN:
  • stabiel (als je een goede hebt)
  • je kan je eigen fiets blijven gebruiken
  • veel goedkoper dan een familietandem
  • ook op de aanhangfiets (mits stabiel genoeg) kunnen fietstassen
  • er bestaat ook een aanhang-ligfiets
NADELEN:
  • sommige merken zijn zeer instabiel
  • je kind kijkt tegen je rug aan
  • fiets+aanhangfiets is minder degelijk dan een familietandem
  • meestal minder goed verstelbaar dan een familietandem en daardoor korter bruikbaar
  • door de aanhangfiets kan je minder bagage op je eigen fiets kwijt

 HANDIG OM TE WETEN…

Wenfase

Het is even wennen, fietsen met een aanhangfiets. Zowel voor jezelf als voor je kind. Neem hiervoor de tijd en begin al ruim voor je vakantie met tochtjes maken bij wijze van oefening.

Afspraken

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk afspraken te maken met je kind. De meeste zitten keurig op hun fiets maar er bestaan ook echte fietsacrobaten: fietsen met losse handen, op de pedalen staan, achterstevoren op de fiets, …  Als je dan plotseling moet remmen is een valpartij zo gebeurd. Wees er in dit opzicht ook attent op dat sommige kinderen de neiging hebben om op een aanhangfiets in slaap te vallen. 

Spiegel

Met een achteruitkijkspiegeltje op je eigen stuur kan je je kind beter in de gaten houden. Zo ben je er ook zeker van dat bij het wegfietsen, je kind nog steeds op de fiets zit en niet is afgestapt om bijvoorbeeld een mooi bloemetje te bekijken.

Kilometerteller

Veel kinderen vinden het geweldig om een kilometerteller op de aanhangfiets te hebben. Je hebt er één nodig met een extra lang snoertje of een draadloze met een voldoende groot bereik. De aanhangfiets heeft immers geen voorwiel, dus je bevestigt de sensor op het achterwiel. 

Bidon

Bij een fietsvakantie hoort natuurlijk een mooie eigen bidon. Je hebt er soms wat creativiteit voor nodig, maar op iedere aanhangfiets kan een bidonhouder.

Fietstassen

Op vrijwel iedere aanhangfiets kan je een bagagedrager (laten) monteren. Je hebt dan plek voor twee (kleine) fietstassen. Doe dit alleen als je een écht stabiele aanhangfiets hebt!

MEER OVER AANHANGFIETSEN