Fietsstoeltjes

Met je kind lekker dicht bij jou op de fiets, waardoor je goed met elkaar kan communiceren. 

 VANAF WELKE LEEFTIJD?

Vanaf het moment dat je kind een stevige zitbalans heeft zal het comfortabel in een fietsstoeltje zitten. En we spreken van een goede zitbalans als het kind vanuit kruiphouding zelfstandig rechtop kan gaan zitten. Doorgaans is dit tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden (Bron: Kind & Gezin). Hou er wel rekening mee dat kindjes tot anderhalf jaar nog niet uren achtereen rechtop mogen zitten. Wil je op vakantie langere tochten maken, dan moet je heel regelmatig stoppen of toch beter een fietskar aanschaffen.

 DE VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJTJE

© Pieter-Bas de Jong


VOORDELEN:
 • Je hebt je kind dichtbij je. Dat is een prettig idee en bovendien is het gezellig.
 • Je kind kan mee op je eigen goede fiets.
 • Te gebruiken in de jaren waarin je kind te groot is voor de fietskar en te klein om zelf te fietsen.
 • Je hebt niets achter je fiets waar je naar lengte of breedte toe rekening mee moet houden.
 • Het is goedkoper dan een fietskar of een aanhangfiets.
NADELEN:
 • Voor de hele kleintjes is een fietskar beter omdat ze niet lang rechtop kunnen zitten.
 • Slapen is minder comfortabel dan in een fietskar.
 • Het kind is meer onderhevig aan de weerselementen (zon, regen, warmte, koude,…) dan in een fietskar.
 • Een fiets met zitje is instabieler,valt gemakkelijker om.
 • Het is minder veilig dan een fietskar waarin je kind beter beschermd is.
 • Het is niet bij alle zitjes mogelijk nog bagage op de fiets mee te nemen

 OOK REKENING HOUDEN MET…

De temperatuur

Een kind koelt in een fietsstoeltje snel af. Dit is een groot verschil met de fietskar waarin kinderen beschut zitten tegen regen en wind. Bij een voorzitje scheelt het al heel wat als je een windscherm gebruikt. Het is belangrijk hier voldoende aandacht voor te hebben ook al heb je zelf lekker warm van het trappen. Je kind zit immers stil. Valt het in slaap dan zal het nog sneller koud krijgen. Denk niet te gauw dat het overdreven is om een extra trui voor je kind mee te nemen, ook al zijn de temperaturen zomers.

Zon en Regen

Regenkledij moet uiteraard altijd mee. Bij regenweer is het niet alleen van belang dat het bovenlichaam droog blijft. Ook voeten, handen en hoofdje moeten beschermd worden. Een nat kind koelt immers heel snel af.
Op een zonnige dag is het belangrijk om je kind goed tegen de zon te beschermen. Gebruik zonnecrème met een hoge factor of zelfs sunblock. Vooral het hoofdje, de nek en armen zijn gevoelige plaatsen voor zonnebrand.

Slapen

Een bekend fenomeen: kinderen die door de cadans van het fietsen in slaap sukkelen. Uiteraard wil je vermijden dat je kind dan half buiten boord van het fietsstoeltje komt te hangen. Voor de allerkleinsten is dat bovendien gevaarlijk. Sommige zitjes zijn hierop voorzien. Er zijn ook ouders die creatieve oplossingen hebben bedacht om dit probleem op te lossen… 

MEER OVER FIETSSTOELTJES…