Kinderfietsen

En dan komt het moment dat je kind op een eigen fiets mee op vakantie gaat. De ene doet dat al op zijn vijfde, de andere op zijn tiende. Meteen dringt zich de vraag op welke kinderfiets geschikt is voor een fietsvakantie. En waar je best rekening mee kan houden? 

Er zijn de laatste tijd heel wat ontwikkelingen als het op kinderfietsen aankomt. Er zijn enkele zeer goede fietsen op de markt gekomen die bovendien perfect aan te passen zijn voor een fietsvakantie. Spatborden en een bagagedrager toevoegen en je bent klaar om te vertrekken.

De meeste kinderfietsen zijn in eerste instantie gemaakt voor korte tochtjes. Daarom is het belangrijk dat je zelf goed weet wat je wilt en nodig hebt. De vakantiebestemming, afstanden en snelheden zullen mee bepalen wat soort fiets je kind nodig heeft.

REKENING HOUDEN MET


Versnellingen

Het is een van de belangrijkste keuzes die je moet maken. Ga je in heuvel- of bergachtig terrein fietsen? Of fiets je de komende jaren alleen in vlakke gebieden.

Voor heuvels en bergen heb je een goed verzet nodig. Dat is de afstand die een fiets aflegt als de pedalen een keer ronddraaien. Dus niet zozeer het aantal versnellingen is belangrijk maar wel het bereik van het verzet. Goede kinderfietsen hebben vaak een verzet van 1:1 of meer. Dus één omwenteling van de pedalen komt overeen met één volledige omwenteling van de wielen of meer. Wil je het extremer dan kan de fiets omgebouwd worden naar een nog beter verzet. Meer weten over verzetten? Lees dan hier verder.

Er bestaan verschillende soorten fietsversnellingen. Bij een naafversnelling verandert niet de fietsketting van plaats maar wel de tandwielen die verwerkt zitten in de naaf van het achterwiel. Een derailleur is een fietsversnelling waarbij de ketting van het ene tandwiel naar het andere wordt overgebracht zodat het verzet veranderd.  Voor kinderfietsen is een derailleur de meest efficiënte oplossing. Bovendien is het rendement van een derailleur hoger dan die van een naafversnelling.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een voor- en achterderailleur. De standaard is een enkel blad vooraan en acht tot elf versnellingen achteraan. Een tripple aandrijving of drie kettingbladen vooraan zijn af te raden omwille van het extra gewicht en de grotere afstand tussen de twee pedalen.

Ga je voornamelijk in vlakke gebieden fietsen dan zijn drie tot zeven versnellingen doorgaans al voldoende.

Maat 

Kies een fiets die goed past én genoeg mogelijkheden heeft om mee te groeien. Het gaat niet alleen om de hoogte van stuur en zadel, maar ook om de afstand tussen beide. Met een verstelbare stuurpen of het wisselen van de stem (het horizontaal deel van een stuurpen) kan je die afstand groter of kleiner maken.

Fietshouding

In Nederland en België zijn we gewend aan het rechtop fietsen. Voor korte ritjes is dit uiteraard geen probleem. Maar… hoe rechter je op je fiets zit hoe minder efficiënt je kracht kan zetten. Een meer sportieve houding, dus meer voorovergebogen is zeker voor langere tochten en fietsvakanties aan te raden.

Gewicht

Veel kinderfietsen zijn relatief zwaar. In verhouding soms zelfs een flink stuk zwaarder dan je eigen fiets. En dat merkt je kind, zeker bij langere afstanden of in de heuvels en bergen. Aluminium is veel lichter dan staal en dus zeer geschikt voor een vakantiefiets.
Ter illustratie: lichtere kinderfietsen wegen zo’n 7 tot 10 kilo. Er bestaan er ook van bijna 19 kilo. Een verschil van om en bij de 9 kilo. Dat is ongeveer het gewicht van twee kleine volgepakte fietstassen!

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook merken (Woom, Frog Bikes, Pyro/Kania, Kokua) die wel lichte fietsen aanbieden. Uitgebreid met een bagagedrager en spatborden zijn dit prima vakantiefietsen.

Lengte van de cranks

Voor de goede orde: een crank is het verbindingsstuk tussen de trap-as van de fiets en het pedaal.
Een goed passende fiets betekent dat de lengte van de cranks juist is. Deze moet afgestemd zijn op de (binnen)beenlengte van het kind.
Er is heel wat te doen geweest rond de cranklengte. Vaak wordt gedacht dat je met een langere crank meer kracht kan zetten. Dit is onjuist. Sterker nog, met lange cranks neemt de kans op blessures toe door overstrekking van de gewrichten en spieren of door overbelasting (met name in de knieën). Bij korte ritjes loopt dat niet zo’n vaart. Bij fietsvakanties is de kans hierop natuurlijk veel groter. Heb hier aandacht voor en overweeg dus om de lange cranks te (laten) vervangen door kortere.
Voor het berekenen van de ideale cranklengte wordt de formule ‘binnenbeenlengte x 2,16 mm’ toegepast. Ook zijn er merken die 20% van de binnenbeenlengte aanhouden. Beide formules geven een goede indicatie. Volgende relatie is een goede richtlijn:

 

     
Binnenbeenlengte ~ Cranklengte
     
48 cm   102 mm
54 cm   114 mm
60 cm   127 mm
65 cm   140 mm
70 cm   150 mm

 

Heel vaak zie je dat de grote merken bij hun kinderfietsen de standaard cranks van 170 of 175 mm gebruiken. Deze zijn dus voor kinderen te lang. Helaas zijn korte cranks niet zomaar overal te koop. Soms kan je deze via de betere kinderfietsmerken bemachtigen.

Q-factor

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een kleine q-factor of een kleine afstand tussen de twee pedalen er voor zorgt dat je kind efficiënter kan fietsen. En nog belangrijker dat de de kans op blessures afneemt. Doordat de benen rechter onder het lichaam gepositioneerd worden kan het kind immers een meer natuurlijker houding aannemen. Bij korte kinderbenen is het effect van een kleine q-factor veel groter dan bij een volwassenen.

Vering (of niet)

Veel kinderen zijn erg gecharmeerd door ‘stoere’ fietsen met verende voorvork of zelfs een geveerd frame. Een verende voorvork heeft alleen maar nadelen. De belangrijkste is dat door het geringe gewicht van een kind ze bijna niet veert. Bovendien maakt ze de fiets een behoorlijk stuk zwaarder. En dat terwijl veel kinderfietsen al relatief zwaar zijn. Bovendien moet je de vering goed schoonhouden en onderhouden want het is kwetsbaar. Vering in het frame (achtervering) heeft een vakantiefietser absoluut niet nodig. De gemiddelde vakantiefietsende jongen of meisje is het beste af met een fiets zonder vering. 

Banden

Als een kind zelf mag kiezen, dan kiest het waarschijnlijk die felgekleurde fiets met brede ‘stekelvarken’ banden. Dat soort banden heeft veel rolweerstand. Trappen kost je kind dus extra energie wat de fiets ongeschikt maakt.
De banden hoeven niet persé heel smal te zijn. Een wat brede, soepele en gladde band is voor veel kinderen erg geschikt. Die heeft een lage rolweerstand en geeft comfort, stabiliteit en grip door de breedte. En dit zowel op nat wegdek als op een losse ondergrond. Als je ze niet te hard oppompt, rijden ze het lekkerst. Brede, soepele en gladde banden lopen bij snelheden tot circa 25 km/uur zelfs sneller dan smalle.
Als je nieuwe banden voor de fiets van zoon of dochter zoekt, let dan ook op het gewicht. Lekbestendigheid is voor kinderen van minder belang door de geringe druk op de banden. Bovendien zijn fietsbanden de laatste jaren erg verbeterd.

Stuur

Het is prettig als je je handen op verschillende manieren op het stuur kan zetten. Dat kan overbelaste polsen en tintelende vingers voorkomen. Je kan op vrijwel ieder stuur bar-ends monteren. Belangrijk is dat de handvatten niet te dik zijn en het stuur niet te breed.

Spatborden

Mountainbike-achtige fietsen hebben vaak geen spatborden. Lekker stoer lijkt dat. Spatbord hebben echter wel een functie: ze houden veel rotzooi tegen…

Bagagedrager

Fietst je kind met bagage, zorg dan voor een degelijke bagagedrager.

NIET VERGETEN

Eerst proberen dan kopen! De verkoop van kinderfietsen via internet heeft een enorme toevlucht genomen. Belangrijkste voordeel: gunstige prijs. Maar… een fiets moet wel goed passen. En dat is vanachter je beeldscherm niet goed te bepalen.  Nieuwe online fietsen moet je doorgaans nog grotendeels zelf in elkaar zetten. Ook de kwaliteit is moeilijk te beoordelen (het zijn vaak onbekende merken), en service en garantie zijn soms slecht geregeld.

>>Tip: Nog meer gespecialiseerde info nodig? lees het uitgebreide artikel op www.dekleinespaak.nl.

MEER OVER KINDERFIETSEN…