Longtail (cargo)bikes

Een opkomende trend uit Amerika: een (cargo)fiets met het laadvermogen van een bakfiets en het rijcomfort van een gewone fiets. 

 VANAF WELKE LEEFTIJD?

Van zodra je kind mee kan in een fietsstoeltje kan het in principe ook mee op een longtail bike. De regel voor het vervoeren van je kind in een fietsstoeltje is dat het een goede zitbalans heeft, dus wanneer je kind vanuit kruiphouding zelfstandig rechtop kan zitten. Doorgaans is dit een vaardigheid die ze leren tussen zes en twaalf maanden. Opgelet dit wil niet zeggen dat een kind uren achtereen rechtop mag zitten. Plan je een fietsvakantie met langere tochten, stop dan regelmatig.

Op het achteraan meerijden op een longtail bike staat eigenlijk geen leeftijd. Dankzij het hoog laadvermogen (tot wel 200 kg) kan zelfs een volwassen persoon zich op deze fiets laten rondvoeren. 

 VOOR- EN NADELEN

VOORDELEN:
 • Afhankelijk van het model, een laadvermogen van +100 kg tot +200 kg. 
 • Mogelijkheid tot het comfortabel vervoeren van meerder kinderen
 • Mogelijkheid tot het monteren van twee fietsstoeltjes achteraan
 • Grote fietszakken waardoor je veel kan meenemen.
 • Licht, smal en wendbaar zoals een gewone fiets.
 • Je kind(eren) zit(ten) dichtbij. Dat is een prettig idee en bovendien gezellig.
 • Mogelijkheid tot het meeslepen van andere fietsen. Zo kan je kind zelf fietsen tot hij/zij moe is en dan alsnog achteraan plaatsnemen.
 • Veel verschillende mogelijkheden om de fiets aan te kleden.
NADELEN:
 • Hoewel beperkt, vraagt deze fiets toch net iets meer stalruimte
 • Ook je kind(eren) zijn mee onderhevig aan de weerselementen.
 • De kinderen zitten achter je wat communiceren toch iets moeilijker maakt dan in het geval van bijvoorbeeld een fietsstoeltje vooraan of een bakfiets. 
 • De meeste modellen hebben een hoge opstap.
 • Het naar wens uitrusten van de fiets vraagt een extra investering.

 DE JUISTE LONGTAIL KIEZEN

Er bestaan verschillende types longtail bikes. Waar let je het best op tijdens je aankoop?

Gewicht

Waarvoor wil je de fiets gebruiken? Hoeveel gewicht ben je van plan mee te dragen? Afhankelijk van het model kan je meer (+200 kg) of minder (+100 kg) gewicht meedragen. Opgelet extra gewicht vraagt hoedanook extra trapkracht. Probeer hier realistisch in te zijn. 200 kg meedragen zonder extra ondersteuning is sowieso een uitdaging.

Kleine wielen

Een aantal modellen maakt gebruik van kleinere wielen voor- en/of achteraan. Dit om het zwaartepunt te verlagen en zo een stabielere rijervaring te creëren. Een lager bagagerek maakt het ook toegankelijker voor kinderen om zelf op te stappen. Een nadeel is dat je laadruimte evenredig kleiner wordt.

Elektrische aandrijving

Ben je een kilometervreter of heb je een andere reden waarom je extra trapondersteuning kan gebruiken? In het geval van een longtail cargobike zorgt het extra gewicht dat je kan meedragen voor een extra reden om elektrische ondersteuning te overwegen. Maar net zoals bij andere fietsen gaat elektrische aandrijving gepaard met een extra financiële investering.

Extra accesoires

De meeste longtail fietsen zijn standaard uitgerust voor het vervoeren van bijkomende bagage. Wil je ze aankleden voor het veilig vervoeren van kinderen dan ben je verplicht extra accessoires te monteren wat een bijkomende kost met zich meebrengt. Een voordeel is dat er heel wat verschillende combinaties mogelijk zijn: Monkey Bars met een magic carpet, twee fietsstoeltjes, één kussentje en één fietsstoeltje, een extra stuur en voetsteuntjes, …. .

Versnellingen

De verschillende beschikbare modellen hebben een verschillend aanbod in versnellingen. Dokter voor jezelf goed uit waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Fiets je regelmatig door heuvelachtig terrein of over bruggen dan kunnen meer versnellingen handig zijn. Hoe meer fietsversnellingen hoe meer fietscomfort.

Lengte

Meet op voorhand goed uit hoeveel plaats je beschikbaar hebt om de fiets te stallen. De lengte van de verschillende modellen kan nogal uiteenlopend zijn.

Gebalanceerd

Wees er attent op dat de fiets over een degelijke standaard beschik. De fiets is bedoeld om redelijk wat gewicht op te stapelen. Voor het gebruiksgemak is het dan ook essentieel dat de standaard dit gewicht weet te dragen in stilstand.

Frame

Sommige modellen hebben een ‘one size fits all’ -frame, andere hebben verschillende keuzemogelijkheden. Is het de bedoeling dat jij en je partner de fiets allebei gaan gebruiken dan kan dit mee je keuze bepalen.

 EEN LAATSTE TIP…

Probeer de longtail bike altijd uit! Een rondje bij de fietsenmaker voor de deur is echt onvoldoende. Een serieuze fietsenmaker zal je altijd de gelegenheid geven om een proefrit te maken. Ga je testen neem dan zeker ook je kinderen mee. Zodat je weet hoe het voelt als de fiets geladen is. Door verschillende fietsen uit te testen, merk je de verschillen in gewicht, stabiliteit, stuurgemak etc. Is de afstand tussen stuur en zadel voor jou prettig? Kunnen je kinderen er gemakkelijk op? Staat de Fiets stabiel? …

MEER OVER LONGTAIL BIKES…