Zwitserland fietshartveroveraar

LAND/REGIO: Zwitserland
LEEFTIJD KIND(EREN): 1 en 4 jaar
PERIODE: 3 weken


In de zomer van 2017 fietsten we als gezin drie weken door Zwitserland. Het was een prachtige belevenis met letterlijke en figuurlijke hoogtepunten. Bij Zwitserland denk je al snel aan bergen, passen en hoogtemeters. Vooral dat laatste viel reuze mee. Zwitserland herontdekte zichzelf als fietsland, met negen bewegwijzerde nationale routes en meer dan vijftig regionale routes om het te bewijzen. Kortom: Zwitserland is het echt waard om per fiets te ontdekken!

 BORDJE ‘5’

Onze fietsreis startte in Sutz Lattringen bij de Bielersee. Op de sympathieke en ecologische boomgaardcamping Lindenhof mochten we onze auto 3 weken laten staan. Wat een luxe!
Van daaruit fietsten we route 5, de Mittelandroute, om 3 etappes later bij Lausanne uit te komen. De trajecten waren voornamelijk vlak en voerden ons langs fotogenieke meren met strandjes, door mooie dorpen en steden én langs grote graanvelden en weilanden. De route gaat over rustige wegen. Op sommige plaatsen hebben ze zelfs speciaal fietspaden aangelegd. Het was dus een kwestie van bordjes volgen. Wij koppelden er een leuke wedstrijd aan: wie ziet als eerste het volgende ‘5’ bord?! Amusement verzekerd.

 

 

 RUSTEN

In Lausanne vaarden we het Meer van Geneve over in een waterradboot uit 1910. Een belevenis op zich. We waren tijdig bij de boot en blijkbaar de enige met fietsen. We hadden dus alle ruimte om ze op het buitendek te parkeren.

In Le Bouveret, waar de Rhone het meer instroomt, lasten we een rustdag in. En laat nou net naast onze camping een ‘treinenpark’ zijn waar je met de kids gemakkelijk een hele dag kunt vertoeven. Swiss Mobility heeft niet alleen een handige app voor de routes, maar ook voor allerlei activiteiten en bezienswaardigheden onderweg. Een aanrader!

Vanuit Le Bouveret kozen we route 1, de Rhoneroute. Deze bestaat vooral uit aangelegde fietspaden en is lekker vlak. Na zo’n 50 km bereikten we onze verblijfplaats: Relais de la Sarvaz – Saillon. Voor ons dé mooiste camping van de reis: een weidse vlakte voor de tenten, veel vermaak voor de kids, een binnenspeelruimte (ideaal bij regenweer), een zwembad, een goed restaurant en in verhouding goedkoop. Een oase, hier willen we nog een keer naartoe.

De Rhone route loopt helemaal door tot aan Andermatt/Rhonegletcher. Vanwege het weer verbleven we wat langer in de omgeving van Brig. Daar was het droog en heersten fijne temperaturen in vergelijking tot hoger in de bergen of Berner Oberland. Als je een dagje niet wil fietsen, is dit een prima uitvalsbasis voor Thermalbad Brigerbad of een tripje met de bus naar Saas Fee of waarom niet met de trein naar Zermatt.

 

 

 BERGEN

In Brig namen we de trein naar Oberwald. Dit omdat we nu echt de bergen in gingen en de weg richting Andermatt druk is. Vanuit Oberwald begonnen we aan onze koninginnenrit: de Grimselpass over naar Berner Oberland. We besloten om alle tijd te nemen voor de 12 km lange beklimming en vooral te genieten. En of we genoten hebben! Uiteraard ging het bereiken van de top gepaard met een intens gevoel van vreugde. Bergpassen fietsen lukte prima ondanks de kinderen. Het was een ervaring om nooit te vergeten met prachtige beelden om het te bewijzen. Toch zouden we in de toekomst liever onze racefietsen inschakelen.

De afdaling van de Grimsel was goed te doen. Met vlaggen op de fietskarren, felgekleurde kledij en flikkerende lampjes waren we al van ver zichtbaar. De automobilisten waren erg voorzichtig. De indrukwekkende natuur onderweg verplichtte ons om regelmatig eens te stoppen en gewoon te genieten.

Bovenop de Grimselpass begint trouwens route 8, de Aareroute. Wij besloten deze te volgen tot we weer bij onze startcamping waren. Na twee rustdagen onderaan de Grimselpass fietsten we richting Interlaken met onderweg uiteraard een duik in de azuurblauwe Brienzersee. Dat was meteen ook een pluspunt aan de reis: je fietst langs zoveel meren dat er altijd wel een strandje is waar je even kunt zwemmen. En je bagage die heb je altijd bij …

Op camping Wilderswil zijn we langer gebleven vanwege het uitzicht op de vierduizenders zoals de JungFrau en de Eiger. We knoopten ook onze wandelschoenen aan om de alpenweide te verkennen. Met het openbaar vervoer kun je bovendien alle kanten op en voor kinderen is het een leuke belevenis.

 

 

 

 TERUG NAAR HET BEGIN

We hadden nog twee etappes te gaan naar onze startcamping en besloten om tussenin op een stadscamping in Bern te overnachten. We lieten de hoge bergen achter ons en lieten ons begeleiden door de Aare rivier. Na ruim 550 fietskilometers waren we plots terug op het punt waar de Aare de Bielersee instroomt, het knooppunt van route 5 en 8. Nog een paar kilometer te gaan en onze fietsreis zat erop.

Wat hebben we samen veel beleefd, gezien, leuke mensen ontmoet en heerlijke geleefd volgens het ‘niks hoeft, alles mag’-principe. Deze keer verkenden we het westen van Zwitserland, het oosten houden we tegoed want één ding is duidelijk Zwitserland heeft ons fietshart verovert.


PRAKTISCH:

 • alle info over de Zwitserse fietsroutes vind je op: www.schweizmobil.ch
 • Wij kozen ervoor om met de auto naar Zwitserland te rijden en hadden het geluk onze auto bij de startcamping te kunnen parkeren. Met de trein naar Zwitserland is ook goed te doen en vergroot het avontuurgehalte van de reis maar daar hangt ook een prijskaartje aan.
 • De routes zijn allemaal zeer goed bewegwijzerd. We hebben niet één bordje gemist. Voor de zekerheid hebben we wel altijd een gps op het stuur. We hadden de route grotendeels op voorhand uitgestippeld en een paar campings al vastgelegd (als we langer dan één nacht wilden kamperen). Dat gaf ons een prettig gevoel, maar is niet perse nodig.
 • De Swiss mobility app is een goede en handige app. je vindt allerlei info over de routes, etappes, etc.
 • Het openbaar vervoer is goed geregeld. Fietsen kunnen altijd wel mee. Voor de fiets moet je een dagkaart van 20 Zwitserse frank betalen.
 • Er zijn veel campings en in ons geval hadden ze altijd plek. Het sanitair vonden wij opvallend proper. De prijzen zijn, in vergelijking met Frankrijk, hoog. Ongeveer 40 Zwitserse frank wat ongeveer gelijk staat aan 35 euro.
 • Levensonderhoud is in Zwitserland duurder dan in Nederland. Ga op zoek naar een grote supermarkt in plaats van de campingwinkel, het dorpssupermarktje of de bakker. Het kost wat meer moeite (tijd/zoeken/kilometers) maar je bent goedkoper af.
 • Voor onze kinderen was er onderweg op de camping meer dan genoeg te beleven: veel speeltuinen, watertjes, zwembaden, … . En ze af en to trakteren op kleine cadeautjes (sike trekkertjes, stickerboeken, etc.) helpt ook. We merken altijd aan de kinderen dat ze genieten van het samenzijn als gezin. Je ziet en beleeft onderweg zoveel, dat is goud waard.
 • Het weer was goed, warm en overdag veelal droog. In Wallis is het weer beduidend beter dan in Berner Oberland. om die reden zijn we daar drie dagen langer gebleven. De flexibiliteit die je hebt, moet je dan ook pakken.
 • Onze kinderen zitten in een Chariot Cougar fietskar en in een Weehoo.
 • We sliepen in een Eureka Bighorn 3 met een extra kidsroom. Onze zoon van 1 lag in een eigen Deryan slaaptentje in onze tent. Zo had hij zijn eigen plekje en kroop hij niet de hele tent door. Ook handig voor een dutje overdag of als box.
 • Als kinderstoel gebruikten we de Weehoo. Wijzelf gebruikten Helinox stoeltjes en onze zoon van 4 op de junior versie.

 

Tekst en foto’s: Karin van Beek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *